Zdrowie

Szlachetne zdrowie.....
Publiczne dodawanie postów jest wyłączone.Zaloguj lub Zarejestruj
Ostatni wpis
Forum  » Zdrowie  » Celiaklia
Kasia

Kasia
21 wpisy
---
Skąd:
Rudnik
Poland
17.05.2014 09:15

Celiaklia

Szukam osób z celiakią. W celu wymiany doświadczeń.

Administrator
www.niepelnosprawni.raciborz.com.pl

 
Bajka

Bajka
15 wpisy
---
Skąd:
Racibórz
Poland
17.05.2014 12:33

Re: Celiaklia

Przedstawicielka Stowarzyszenie na Śląsku – Iwona Burzawa, tel.: 692 475 602
Źródło : http://www.celiakia.pl/


Moderator

 
Kasia

Kasia
21 wpisy
---
Skąd:
Rudnik
Poland
21.05.2014 23:55

Re: Celiaklia

Jak już mam pisać o celiakii to dla mniej zorientowanych kilka informacji o tej chorobie...

Celiakia to choroba trzewna, która cechuje się nieprawidłowym wchłanianiem glutenu (białka zawartego w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu) związanym z reakcją układu autoimmunologicznego, skierowaną przeciwko fragmentom białek zbóż, m. in. gliadynie (w pszenicy), sekalinie (w jęczmieniu), hordeinie (w życie). Wynikiem tej reakcji jest uszkodzenie jelit prowadzące do zaburzeń trawienia.
Jedynym do tej pory i skutecznym sposobem leczenia glutenozależnej choroby trzewnej jest ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej eliminującej, wszelkie produkty zawierające w swoim składzie gluten.
Nieleczona celiakia może prowadzić do przewlekłego słabego zdrowia, osteoporozy, bezpłodności, poronień, depresji, chorób wątroby, zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób autoimmunologicznych i niektórych form raka, takich jak chłoniaki.
Szybkie zdiagnozowanie choroby, wraz z rozpoczęciem leczenia za pomocą diety bezglutenowej w wieku dziecięcym lub młodzieńczym pozwala na prawidłowy rozwój somatyczny i psychofizyczny pacjenta, u starszych pacjentów na powrót do stanu przed wystąpieniem objawów.

Skuteczność diety bezglutenowej zależy od ścisłego, rygorystycznego jej przestrzegania. Z pożywienia należy wyeliminować przetwory z surowców zawierających gluten tj.: z pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa. Natomiast owies jako zboże, jest najmniej szkodliwe (po pszenicy, życie i jęczmieniu) pod względem stopnia toksyczności.
Na diecie bezglutenowej zboża glutenowe zastępuje się bezglutenowymi: kukurydzą, ryżem, prosem, a miejsce mąki pszennej czy żytniej zajmują najczęściej różne skrobie (ryżowa, pszenna, kukurydziana, ziemniaczana) lub odpowiednio sporządzone mieszanki tych skrobi.
Gluten próbuje się zastąpić naturalnymi lub syntetycznymi surowcami, które po dodaniu wody silnie pęcznieją i dzięki temu jest możliwe utworzenie ciasta o właściwościach reologicznych podobnych do ciasta pszennego (glutenowego).
Najczęściej wykorzystywane surowce to: pektyna jabłkowa, guma guar, guma arabska, albumina, galaktomannany, albumina jaja kurzego, oraz matyloceluloza.
Właściwa dieta jest jedynym skutecznym „lekiem” przy nietolerancji glutenu. Nieprzestrzeganie wymagań diety bezglutenowej lub późne leczenie może doprowadzić do tzw. celiakii zaniedbanej, charakteryzującej się objawami długo utrzymującego się niedożywienia.
Aby minimalizować ryzyko nieświadomego spożywania glutenu, należy przede wszystkim wybierać artykuły oznaczone symbolem "przekreślonego kłosa" produkowane przez firmy, które w wiarygodny i czytelny sposób (etykiety, informacje na stronie firmowej) deklarują, że ich wyroby są bezglutenowe, decydować się na produkty, które (po przeczytaniu informacji na etykiecie) wydają nam się bezpieczne, ponieważ nie zawierają żadnych "podejrzanych" składników, oraz wybierać produkty naturalnie bezglutenowe (typu mąka kukurydziana, mąka sojowa), które jednak mogą być zanieczyszczone w procesie przetwarzania, starajmy się kupować
w specjalistycznych sklepach z żywnością bezglutenową tj. www.sklepbezglutenowy.com.pl, którzy pilnują by te produkty były bezpieczne.


Możliwe objawy Celiakii to:

• Utrata wagi, niedożywienie
• Nietolerancja laktozy, cukrzyca typu I
• Anemia (niedokrwistość), która nie ustępuje mimo leczenia
• Niedobory witamin
• Biegunka, nadmierne wiatry, zaparcia
• Nawracające się bóle brzucha, skurcze lub wzdęcia
• Trwałe lub niewyjaśnione objawy żołądkowo-jelitowe tj. nudności i wymioty
• Bóle głowy
• Problemy z koncentracją
• Zmęczenie
• Wypadanie włosów (łysienie)
• Zapalenia wątroby
• Zapalenia dróg żółciowych
• Opryszczkowe zapalenia skóry (choroba Duhringa)
• Zapalenia kącików ust
• Zapalenia jamy ustnej
• Niepłodność męska i żeńska
• Poronienia
• Opóźnione pokwitania
• Wczesne przekwitania
• Osteoporoza
• Złamania kości
• Niewyjaśnione bóle mięśni
• Bóle kości
• Zapalenia stawów
• Hipoplazja szkliwa zębowego
• Depresja
• Schizofrenia
• Przewlekła neuropatia


Administrator
www.niepelnosprawni.raciborz.com.pl

 
Forum  » Zdrowie  » Celiaklia