Kącik kulinarny

Wymieniajmy się swoimi przepisami :) na coś pysznego....
Publiczne dodawanie postów jest wyłączone.Zaloguj lub Zarejestruj
Ostatni wpis
Forum  » Kącik kulinarny  » Pieczona karkówka
Jurek

Jurek
16 wpisy
---
Skąd:
Racibórz
Poland
17.05.2014 11:08

Pieczona karkówka

Jestem mięsożerny. Wrzucam przepis na najlepszą pieczoną karkówkę. Proste i pyszne :).

Składniki:
• ok. dwóch kilogramów mięsa
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżeczki soli
• łyżeczka pieprzu czarnego, zmielonego
• 3 ziarenka ziela angielskiego
• 3 liście laurowe
• 4 goździki
• Vegeta

Przygotowanie:
1. Najpierw myjemy mięso, osuszamy a potem robimy marynatę z oliwy, ziół, odrobina soli (bo Vegeta ją także zawiera), czerwonej Vegety i tą marynatą nacieramy dokładnie mięso. Wstawiamy do lodówki zawinięte w folię aluminiową, tak na około na 2 dni, wtedy będzie dobrze skruszałe.
2. Wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy, nacieramy ziołami, trochę solą, Vegetą i oliwą, a następnie w naczyniu żaroodpornym wkładamy do rozgrzanego do 240 stopni piekarnika.
3. Pieczemy około 20 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do około 180 stopni i pieczemy około 2 godzin. Po godzinie mięso przekręcamy na drugą stronę.
4. Nie otwieramy naczynia, dopóki mięso nie ostygnie.

Karkówka jest upieczona i wyśmienita. Proste i bardzo smaczne :)

Smacznego!


Administrator
www.niepelnosprawni.raciborz.com.pl

 
Forum  » Kącik kulinarny  » Pieczona karkówka