Bajka
15 wpisy Skąd: Racibórz Poland |
17.05.2014 12:10Bajkowe przepisyChleb z płatkami owsianymi
Składniki:
mąka pszenna [1 kg]
drożdże [50 dag] (świeżych)
cukier [1 łyżeczka]
sól [2 łyżeczki]
woda [1 l] (ciepła)
płatki owsiane [8 łyżek]
ziarna słonecznika [1 ] (garść)
ziarna siemienia lnianego [1 ] (garść)
mleko [2 łyżki] (do posmarowania)
Przygotowanie:
Pyszny domowy chlebek drożdżowy. Bez brudzenia rączek, prościej się już chyba nie da;) Przepis na dwa chlebki.
Drożdże kruszymy i wrzucamy do miski, zasypujemy je cukrem i czekamy aż się rozpuszczą (czekam kilkanaście minut).
Dodajemy wodę, sól i płatki owsiane. Odstawiamy na ok. 20 minut.
Następnie dodajemy ziarna i przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy, można zrobić to łyżką, ja używam haków miksera, żeby się nie przemęczać.
Gdy ciasto uzyska gładką konsystencję przekładamy do dwóch foremek wysmarowanych masłem i posypanych płatkami owsianymi (lub bułką tartą). Ciasto będzie dość zwarte i niskie, urośnie w piekarniku.
Dolne wymiary formy: 22x8cm.
Chlebki smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami słonecznika lub innymi ulubionymi dodatkami.
Pieczemy w temp. 180C ok. 1.20-1.30h.
Smacznego!
Moderator
|
|
Bajka
15 wpisy Skąd: Racibórz Poland |
17.05.2014 12:14Re: Bajkowe przepisyCiasto na oleju
składniki
5 jajek
3/4 szklanki cukru + 1 łyżeczka cukru z wanilią
1/2 szklanki ok. 120 ml oleju
1,5 szklanki mąki + 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 puszki odsączonych i pokrojonych połówek brzoskwiń + 1 pokrojone jabłko
mąka do lekkiego obtoczenia owoców
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać cukry i ubić na puszystą pianę, dodawać po kolei żółtka, później małym strumieniem olej i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Wlać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą większej tortownicy.
Na wierzchu położyć obtoczone w mące owoce.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut w 180 stopniach do tzw suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.
Kroić po przestudzeniu.
Smacznego !
CZasem dzielę ciasto an połowę, do jednej części dodaje kakao i mam marmurek :)
Moderator
|
|
Bajka
15 wpisy Skąd: Racibórz Poland |
17.05.2014 12:28Re: Bajkowe przepisyoponki z serem białym.
Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne. Podczas smażenia ładnie rosną.
Składniki:
500g sera półtłustego
500g mąki pszennej
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
250ml kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Ser przecisnąć przez praskę.
Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
Z ciasta wykrawać szklanką kółka.
Kolejno na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
Oponki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże, od razu po usmażeniu.
Moderator
|
|
Katka
1 wpis Skąd: b/d |
15.07.2014 11:14Re: Bajkowe przepisyPotwierdzam :) Są smaczne :)
|
|